Thursday, June 28, 2007

Blueberry Hill/Хълма на боровинките (2002)

Режисьор: Александър Морфов
Жанр: Комедия (дето боли малко)
В ролите: Самюел Финци, Кръстю Лафазанов, Васил Василев-Зуека, Златина Тодева, Христо Гърбов и др.
IMDB: Линк към IMDB
Държава: България
Година: 2002
Времетраене: 108 мин.
Резюме: ... 31 декември 1999 г. Преуспяващ артист от Германия пътува със самолет за Истанбул, за да посрещне новата година с приятели.Той попада в София и поради лошите метеорологични условия не може да продължи със самолет. Качва се на влак, но по време на пътуването пада от него. В безсъзнание чужденецът се събужда в странна кръчма, построена на железопътни релси, през която всяка неделя минава влак. Всяка неделя обитателите на кръчмата извършват своебразен ритуал - без да прекъсвата разговорите си местят маси и столове и разтварят голяма порта, за да може да мине машината... Така започва странното пътешествие на чужденеца из страната ни. Той попада в спирала от случки и събития, запознава се с хора, които, за да преглътнат тежката си орисия, са се оставили на алкохола, превърнал се за тях в бряг, в небе, в религия... (инфо от замунда.нет)
Лично мнение: За пръв път решавам да пиша нещо за някакъв филм. И аз не знам защо. Просто така ми хрумна.
Току-що го изгледах. Бих казала, че ми хареса. Не разбирам от филми, но щом не го спрях още в началото, значи нещо ми е привлякло вниманието. Дали отново пълната самоирония, изобилието от различни видове алкохол или това, че филмът е български... не знам. Вероятно всичките.
В резюмето пише комедия. Може би е комедия, ако се гледа повърхностно на нещата. Имаше забавни моменти, но просотията на народа изпъкваше повече. Хубаво е да има ирония, но в граници, според мен. Е, има нещо хубаво от цялата работа - всичко е сън
!

5 comments:

T said...

това ли е поста изненада?
(да знам да падам от стола)

mimz said...

Не. За теб постът няма да е изненада, а и май уточних, че е музикален.

Anonymous said...

Не съм гледала филма, а много ми се иска.Не мога да го намеря никъде с поне нормално качество. Имате ли представа от къде да го намеря ? :)

mimz said...

Мисля, че го бях сваляла от дата.бг, но не знам дали все още го има. Беше доста отдавна.

Паяков said...

Филмът е по-скоро смесица от жанрове.
Гледал съм го няколко пъти и всеки път, когато се сетя за него, го гледам пак.
Особено ми допада романтичната част в горската къща, където действието се развива под звуците на втората част на Концерта за кларинет и оркестър в ла мажор на Моцарт...
Имам филма със задоволително качество (700 МВ) и мога да го прехвърля по скайп, ако някой желае.
Името ми в скайп е veloknick